Page 1 of 2

Opron

Posted: Thu 23 Oct, 2008 20:31
by Robert
Hva er din Opron-favoritt?

Robert Opron (1932 - ) fortjener litt oppmerksomhet fra oss som er velsignet med å kunne boltre oss i hans masseproduserte skulpturer på hjul. DS facelift med innkapslede og svingbare lykter var vel hans debut under daværende stylingsjef Flaminio Bertoni. Etter en rekke karaktèrsterke modeller for Citroën gikk han videre til Renault der biler som Fuego, R25 og Alpine A310 er representative for hans arbeide. At Alfa Romeo SZ har utspring i et Opron-design synes å være mindre kjent inntil nå ganske nylig. Centro Stile Fiat og til dels Zagato var Oprons stoppested etter oppholdet hos Renault, og det var her han pennet de opprinnelige skissene til "Il Monstro" SZ - detaljert av Antonio Castellana.

Selv er jeg sannelig ikke sikker på hvilket av Oprons design jeg anser som designeren's høydepunkt. Det er så mange raffinerte detaljer når man studerer bilene igjen og igjen. Ingen lett oppgave dette - det krever diskusjon - så folkens, grunngi stemmene - så kanskje man lærer å se noe man ikke hadde lagt merke til tidligere når man leser hverandre her. Bruk gjerne bilder som illustrerer hva dere mener.

Image

Image

Image

Image

A310:
Image

Fuego:
Image

R25
Image

SZ:
Image

Posted: Thu 23 Oct, 2008 21:36
by RolandM
Et utmerket tema - og et vanskelig valg! :roll:

Jeg har så lite erfaring med Oprons ikke-Citroen-modeller at jeg velger å se bort fra disse. Jeg synes heller ikke at en R25, som er den av disse jeg kjenner best, kan leve opp til en CX eller GS, selv om den nok får lide litt i bedømmelsen for at den er barn av sin egen tid.

Blant Citroen-modellen ryker Ami 8 ut først. For meg kan det ikke bli hans største designprestasjon, fordi den i stor grad egentlig er Bertonis (Ami 6). Det betyr ikke at jeg ikke kan la meg imponere over Ami-modellen, men da mest som industridesign mer enn design.

Så blir det straks vanskeligere å velge, og lettere å "såre" noen. Men eliminere må man jo :wink: Jeg synes at både SM, GS og CX er vellykkede design, men med sine ulike fordeler og ulemper.

For meg blir SM den mest ujevne av disse: Fra noen vinkler den mest storslagne og linjelekre bilen av de tre, og med en fantasisk flyt. Selv om mange biltestere har kritisert hekkpartiet og C-stolpe-partiet på SM synes jeg at det er en eksepsjonelt flott dynamikk i en del bilder tatt skrått bakfra. Men det kommer an på hvor høyt fotografen står i forhold til bilen, og hvor mange grader kameravinklen er skrådd i forhold til senterlinjen på bilen. Flytt deg et skritt til siden eller senk kameraet litt, og bilen kan fremstå litt tung fra samme vinkel (hvis man skal være kresen, og vi er jo blitt bortskjemte med god design). Fra siden er SM flott, men nøyaktig vinkling på kameraet spiller inn også her. Personlig er jeg veldig var for sammenhengen mellom buen i panseret/overgang til forskjerm sett i forhold til hjulbuen. Det må være en balanse her, mer presist må den sentrale delen/tyngdepunktet av den øverste buen ligge og hvile på midtpunktet av hjulbuen (selvsagt med riktig mengde "luft" imellom). Jeg er ikke designer, så jeg har ikke noe bedre ordforråd for dette. Personlig synes jeg dette løses lettere på en bil med tverrstilt motor enn på en bil med motor bak framaksel. På SM er dette løst bedre enn en del BMW og Mercedes, som har forakselen håpløst langt frem i forhold til den naturlige kurven på forskjermen. Men på noen bilder blir det litt for tydelig at SM har motoren der den har den.

Det beste eksemplet på et perfekt forhold mellom de to buene er jo nettopp CX, hvor disse to igjen står i en tilnærmet perfekt harmoni til vinkel på og lengdemessig plassering av frontruten. CX er et meget vellykket og harmonisk design, samtidig som den likevel pirrer tilstrekkelig. Man kan diskutere serie I og II opp og i mente, men nettopp denne delen av bilen fungerer like godt i begge versjoner. Hvis man skal pirke på noe på CX er det at jeg kunne ønske meg en litt lenger bakdør sett rett fra siden. De første Prestige-modellene uten hevet tak (og uten vinyl) er kanskje de aller mest vellykkede i mine øyne, selv om en tidlig Super uten sidelister er ren og flott - og nærmest det Opron selv ønsket?

Jeg skal ikke påstå at GS er en designmessig mer vellykket bil enn CX om man ser kun på det ytre designet. CX vinner nok da. GS er i større grad et kompromiss mellom de markedsbestemte rammene og selve den visuelle utførelsen. Men det er dette som i mine øyne gjør den så genial som et industridesignprodukt. På bare ca 4.1 meter er det plass til så utrolig mye, og på så elegant vis! Og GS har noe CX kanskje ikke har så mye av - frekkhetens nådegave. Selv en 1015cc står der og oser av spillopper - omtrent som dvergschnauzeren min... Fronten er oppkjeftig og sidepanelet bak bakdørene er som et miniskjørt - og så har den sprettrompe i tillegg. (GS'en, ikke dvergschnauzeren!!!) På GSA forsvinner denne effekten: Sidelistene og de marginale endringene pga kombibakluken er nok til å gjøre designet lengre, mer veloppdragent og kanskje mer elegant, men definitivt kjedeligere. En GS uten sidelister fremstår som en meget kompetent liten bil - spesielt når du tenker på hva som er pakket inn i den, og at den ble rimelig å produsere og samtidig var teknisk meget avansert. Så selv om CX nok er et mer elegant og vellykket design, er GS for meg det beste industridesignet som helhet.

På vektskålen blir det elle melle, og jeg kunne valgt begge - men rett og slett fordi mange her naturlig nok vil svare CX utfordrer jeg litt med å svare GS. :)

Posted: Thu 23 Oct, 2008 23:05
by jonsto
SM synes jeg er en rålekker bil med mange finurlige løsninger. Slik som glass over hele fronten og at en må av med høyre framhjul for å få ut batteriet. :shock: :D
Men jeg er vel nesten forpliktet til å stemme CX. :wink: :roll:
Mvh

Posted: Fri 24 Oct, 2008 00:00
by Robert
Er på nippet til å si CX.
Det er den bilen som ser mest moderne ut i dag av disse - men jeg må gå flere runder med meg selv og andre først. :)

Posted: Fri 24 Oct, 2008 08:46
by Citrusen
Her er det CX for alle penga.. 8)

Posted: Fri 24 Oct, 2008 11:09
by Black Lemon
Jeg synes både CX og SM er noe av det flotteste fra 70-tallet. Jeg har alltid likt den lave flate CXen fra første gang jeg så den liggende i Skovveien da jeg kom ut fra ModellHobby en gang i -74 eller -75. Jeg var da en ung gutt på 12-13 år og var svært opptatt av bildesign. Gatebildet den gangen var preget av mye kjedelig kasser som Volvo 140/240, Ford Taunus, Opel Rekord o.l. CX, selv om den lignet på en lengre, lavere og bredere GS, var noe helt nytt. Den ekstremt hellende frontruten (sammenlign denne med frontruten på Volvo 140/240) ga uttrykk for fart og spenning og minnet om Science Fiction.

Da jeg kom kjørende med CXen her om dagen, hørte jeg en liten gutt si til moren sin: Mamma se den gamle bilen! Jeg lurte på hvordan han kunne se at bilen var gammel? Kanskje det er fordi den er lav og slank, mens dagens biler er høye og trukke og veier 2 tonn.

Posted: Fri 24 Oct, 2008 14:50
by BEO
Jeg er i det vesentlige og i resultatet enig med Roland. GS kom før CX - to modeller laget over samme lest, grovt sagt. Det blir dette evige spørsmålet om hvem som kom først, høna eller egget.
GS var en bil av mer "folkelig" karakter enn CX, særlig økonomisk, og det er synd at Citroën ikke lenger tilbyr biler med hydraulisk fjæring også i de mindre (rimeligere) klassene.
GS får min stemme!

Posted: Sat 25 Oct, 2008 09:22
by skeken
Oi, den var tøff! Det står mellom CX, SM og Alpine her...

Posted: Sun 26 Oct, 2008 00:08
by Adelsøn
Hver dag når jeg kommer hjem blir jeg møtt av en lysegrønn skulptur på bukkr (driver med noe under). CX Berline er verdens vakreste bil...
Enig i at SM har goe sider og at sprettrompa til GS er kul, men ingen annen bil er så fin fra alle vinkler... Kanskje bortsett fra når du står med knærne mot fremre støtfanger, panseret oppe og lurer på hva f... som er gæærnt nå. Det er vel uansett ikke Opron, men ingeniører i bakrus som skal ha skylda da...

Posted: Fri 31 Oct, 2008 09:15
by Robert
Falt ned på CX.
Skulpturering av karosseriet's sider er forheksende på meg. Med linjene som akkurat ikke møtes. Det er som om skissens frekke strek har blitt satt rett i produksjon. Man ser lettere forlengelsen av linjene - som jeg sikkert har sagt før. Perfekt kalkulerte flater møtes i knivskarpe overganger så presise at en omlakkering lett kan forringe formen.

En serie 2 med perfekt "waistline":

Image

Videre rangering er jeg ikke helt i mål med enda. GS, SM eller Alpine A310.

Posted: Fri 31 Oct, 2008 11:11
by koxvold
Gsen er ikke for stor eller harry, den er jo et smykke av et kjøretøy.
Når jeg kjørte autobahn med cecile var det så mange som ga tommelen opp, tuta og smilte. Så folkeligheten ved henne er uslåelig.Image

men cx er en god toer

Posted: Fri 31 Oct, 2008 12:13
by Robert
koxvold wrote: men cx er en god toer
Bil med en vinduspusser = ener
Bil med to vinduspussere = toer

Såpass må du da ha fått med deg? :lol:

Forøvrig nydelig bilde av GS Break!

Posted: Fri 31 Oct, 2008 12:31
by koxvold
flickr my friend

Posted: Fri 31 Oct, 2008 13:38
by pigland
Robert wrote:
koxvold wrote: men cx er en god toer
Bil med en vinduspusser = ener
Bil med to vinduspussere = toer
Og denne på tredje da? :lol:
Image
Så folkeligheten ved henne er uslåelig.
Ja, har fått noen kommentarer fra naboer, kolleger på min. Og en gang stoppet jeg opp for å sjekke olje m.m og en hyggelig svenske kom bort og kom i snakk om at GS etterhvert har blitt veldig sjeldne. Har ikke opplevd det i andre biler. 2cv er jo også kontaktsskapende, men ikke på samme måte, da er det mer type at barn kommenterer og peker på den, og de voksne må forklare hva det er for noe :)

Men, nå var det vel design vi diskuterte her.. Egentlig har jeg litt vanskelig å bestemme meg jeg også, for han Opron har jammen meg vært mangfoldig :)

Posted: Fri 31 Oct, 2008 19:31
by citro1cx
Er enig i alt det robert sier om CX linjer.

Denne mannen er nok enig vil jeg tro :D
Image