Motor ut, noen tips og/eller erfaringer?

Her kan du prate/spørre om motor og drivverk.

Moderator: moderator

Post Reply
steinarsv
Posts: 451
Joined: Fri 07 Nov, 2003 19:37
Location: Eidsvoll
Contact:

Motor ut, noen tips og/eller erfaringer?

Post by steinarsv »

Skal skifte automatkasse på en TRI, og får hjelp av en erfaren mekaniker som desverre aldri har rørt en CX tidligere.

Vi skal ta ut motor/ defekt gear en kveld, og sette inn motor/byttekasse en senere kveld.

Noen råd og tips til oss?

Må vi koble fra noen hydraulikkrør?
Er det noe "smart" vi bør gjøre når motor og gearkasse likevel er ute av bilen?

Vi vil prøve å "fore opp" bilen slik at den ikke ramler helt ned når hydraulikken kobles fra. Noen som har en link til en side på nettet som beskriver hvordan dette gjøres? Bilen må nemlig flyttes ut av verkstedet etter at motor/gear er tatt ut, og flyttes tilbake når motor/gear skal monteres. Verkstedet har slike løftebukker som svinges under bilen, og disse går ikke under bilen når den ligger helt nede :-(

Alle inspill mottas med takk.....
Gilbert
Posts: 79
Joined: Tue 04 Nov, 2003 18:45
Location: Tønsberg

Re: Motor ut, noen tips og/eller erfaringer?

Post by Gilbert »

steinarsv wrote: Vi vil prøve å "fore opp" bilen slik at den ikke ramler helt ned når hydraulikken kobles fra. Noen som har en link til en side på nettet som beskriver hvordan dette gjøres? Bilen må nemlig flyttes ut av verkstedet etter at motor/gear er tatt ut, og flyttes tilbake når motor/gear skal monteres. Verkstedet har slike løftebukker som svinges under bilen, og disse går ikke under bilen når den ligger helt nede :-(
Dette har jeg _ikke_ prøvd selv, men et forslag kan være følgende: Opphengsarmene har en "utstikker" på motsatt side av armen i forhold til lageret. Den brukes til endedemping ved at den støter an mot gummi"pyramider" i ekstrem høy og lav. Du ser det lettest bak ved å ta en titt i det store røret som går på tvers (du må ta av eventuelle plastpropper for å se igjennom). Tanken er å kjøre den i høy stilling og låse "utstikkerne" med tilpassede treklosser eller lignende. Er man hendig med metallarbeider og har sveiseapparat, burde det være ideelt å lage låseklosser av 3-4mm stålplater. Kanskje med litt gummi imellom også.

Du trenger muligens bare å lage to stk. til bakhjulsopphenget for å komme til med løftebukkene. :!: IKKE løft i kanalene midt under - de bøyer seg :!:

Må jo se ut som _den_ dragsteren helt oppe bak og helt nede foran - bare litt teit med tanke på at det fremhjulstrekk og motoren er ute... :D
Tidligere 22 D break, -84 25 GTI
-88 25 TRI break
For tiden uten CX
Guest

Re: Motor ut, noen tips og/eller erfaringer?

Post by Guest »

For å flytte en CX uten trykk på hydraulikken, kan det ofte være bra med litt bakkeklaring...

Gjør som Gilbert skrev. Bruk treklosser eller hva som helst som du får til å passe, og stikk inn mellom endestoppen og opphengsarmen bak når bilen er oppjekket. (Skjult av et stort plastlokk på hver side av traversen)

Dette gjør du foran også! Legg noe imellom endestopp og øvre opph.arm i øvre del av traversen foran b.s. På venstre side kommer du greit til fra motor-rommet, men på høyre side må du inn fra "hjulhussiden". Dvs. over tannstangen. Men i ditt tilfelle er jo motoren ute, og du kommer da lett til fra motorrommet på begge sider. Husk da å fjerne dette før motoren monteres inn igjen...

Noen hydr.rør burde ikke være nødvendig å løsne, bare løsne HT-regulatoren og rørklamringen fra gearkassen og "legg" det til side mot batterikassen.(Batteriet er jo tatt ut :wink: )

Før dere tar ut motoren fjerner dere selvfølgelig radiatoren, og husker å demontere speedometerdrevet med kablene bak på gearkassen :!: (Holdes på plass av en bolt i diff.huset rett ved siden av drevet)

Også mansjetter på drivakslingene og støttelageret til h.aksling er jo greit å skifte hvis de er morkne/dårlig, akslingene er jo allerede ute..

Er tetteringen bak svinghjulet tett?

Støttelageret m.tettering for kamakslingen rett innenfor reimhjulene bør du skifte. (Sitter i koblingshuset)

Med Citroënnlig Hilsen Eirik 8)

PS: Når ferdig, sørg for at ingen hydr.rør "gnager" mot noe :!:
Post Reply