Liten historie om design av GS (og litt CX)

Generelt prat/spørsmål om Citroen GS/GSA

Moderator: moderator

gopp
Innlegg: 543
Registrert: fre 05 sep, 2008 23:53

Liten historie om design av GS (og litt CX)

Legg innav gopp » ons 24 okt, 2012 09:48

Jeg fikk fortalt en liten historie på telefonen fra en Fransk forfatter i dag.

Han holder på med boken "Maserati - The Citroën years", og kom over en liten kuriositet i forbindelse med at han skulle verifisere fakta i boken. I forbindelse med motorkonstruksjonen i GS hadde de franske ingeniørene problemer med at motoren ikke ville starte igjen etter at den var kjørt varm. Giulio Alfieri, som var sjefsingeniøren hos Maserati på 60- og 70-tallet (og designet bla SM-motoren) ble rådført. Han oppdaget at innsugsmanifolden hadde en sump rett under forgasseren, noe som antagelig skulle øke fløde i manifolden. Denne akkumulerte bensin som fordampet i manifolden, og dette forårsaket at motoren fikk så rik blanding at den ikke startet. Citroën fulgte Alfieris råd, og alt løste seg, må så kalte Alfieri de franske ingeniørene "inkompetente idioter", i all offentlighet. Dette skapte en del misnøye i den Franske leiren, og i og med at Citroën på den tiden eide Maserati ble det litt oppvask.

En annen kuriositet er at de lagde minst to prototyper av CX med en fire-sylindret SM-motor. De kappet altså av to sylindre på C.114-motoren fra SM og Merak og monterte den i CX. Det ble laget minst en bil med tverrstilt motor og en med langsgående motor. Peugeot ville det anderledes, og som vi alle vet ble det montert i motor fra steinalderen i kanskje verdens mest moderne bil på det tidspunktet. Tenk om CX hadde kommet med en skikkelig motor :D

Jada, jeg vet støtstangmotoren er en solid kontruksjon
Gopp
-----------------
Har no' CX

mads
Innlegg: 935
Registrert: lør 16 sep, 2006 12:36
Sted: Oslo/Kongsberg
Kontakt:

Re: Liten historie om design av GS (og litt CX)

Legg innav mads » ons 24 okt, 2012 10:32

Ajaj! CX med V4'er.. Den var ny, men tanken virker jo riktig. Sånne ukjente kroker av historie er moro, takk-takk!

Black Lemon
Innlegg: 1635
Registrert: tor 13 nov, 2003 12:19
Sted: Oslo

Re: Liten historie om design av GS (og litt CX)

Legg innav Black Lemon » ons 24 okt, 2012 14:30

Ja det er jo egentlig sørgelig at både DS og CX ble lansert med gammeldagse motorer. I dag har heldigvis PSA tatt til vettet og samarbeider med BMW som sammen med Alfa Romeo vel lager de nydeligste bensinmotorer. 200 THP motoren i dagens DS-serie skal være meget god etter det jeg har lest. Personlig er jeg ikke noe glad i dieselmotorer i personbiler, kanskje med unntak av store tunge dråg som SUVer. Dieselmotor er jo egentlig en lastebilmotor med høyt dreiemoment, men lite turtallsregister. Det er stusselig på alle mindre vandringer å høre den sure dieselknatringen.
BildeBilde
O Mantor, Oslo 1007 CX Klubben
86 CX GTi T1 S2 DE55298
98 XM Break TCT aut. DJ21880 005 XM Klubben
07 C6 2,7 HDi Exclusive ZZ16498


Gå tilbake til «Generelt»

Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest